sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Myytti 1.3 - umpilisäke on turha jäänne


Koulukirjoissa edelleen esitetään väitteitä ja kuvia, joissa kuvatekstien mukaan umpilisäke olisi hyödytön jäänne ihmisellä. Otavan Ihmisen biologia- kirjassa s. 128 olevassa kuvassa umpilisäke on lueteltu muiden jäänteiksi virheellisesti luokiteltujen elimien joukossa. (Oheinen terveyskirjaston kuva luettelee umpilisäkkeen muiden välttämättömien elimien joukossa).

Mikko Tuuliranta, lääket. lis. ja kirurgian erikoislääkäri, toteaa kirjassa Koulubiologian analyysi - evoluutio-opetus puntarissa, näin:

"Umpilisäke eli appendix on immunologinen elin ja tärkeä vastasyntyneelle, sillä siellä kehittyvät suoliston limakalvon vasta-aineet kuten immunoglobuliini-A. Umpilisäke onkin imeväisikäisellä suhteellisen iso, mutta alkaa surkastua joskus kahden vuoden iässä. Vasta sen jälkeen umpilisäkkeen tulehdukset alkavat lisääntyä. Umpilisäkkeen poisto hieman isommalta lapselta tai aikuiselta ei vaikuttaisi aiheuttavan mitään ongelmia. Mutta eräät viimeaikaiset havainnot viittaavat siihen, että tietyissä tilanteissa umpilisäke saattaa olla hyödyllinen myös aikuisille: Jos paksunsuolen normaali bakteerifloora jostain syystä häiriintyy tai tuhoutuu (esim. pitkä antibioottikuuri, kolera, salmonella jne.), hyödylliset bakteerit saattavat säilyä turvassa umpilisäkkeessä, josta ne sitten nopeasti siirtyvät takaisin paksuun suoleen, kun vaara on ohi."

Rob Dunn kirjoittaa tuoreessa artikkelissaan Scientific American julkaisussa Bill Parkerista, kirurgian tohtorista ja professorista ja tämän tutkimuksista joissa hän esittää hypoteesin umpilisäkkeen hyödyllisyydestä aikuisille ihmisille. Artikkeli on otsikoitu "Umpilisäke voi pelastaa henkesi". Parkerin tutkimukset osoittavat, että umpilisäke voi todellakin olla elintärkeä elin myös aikuisiällä, jos suoliston bakteerikasvusto vaurioituu sairauden seurauksena.

Useilta ihmisiltä on poistettu umpilisäke jonkin toisen leikkauksen yhteydessä, koska on kuviteltu ettei umpilisäkkeellä ole mitään hyödyllistä toimintoa ja että olisi parempi poistaa se varmuuden vuoksi kuin antaa sen olla paikallaan. Mistä tällainen ylimielinen luulo on luikerrellut tieteeseen? Eräs syy tällaisiin luuloihin on evoluutio-oppi, joka tarvitsisi tuekseen turhia elimiä ja niiden osia, jotta voidaan väittää eliöiden hakevan muotoaan jatkuvasti jättäen jälkiä muinaisista elimistä tai kehittymässä olevista tulevista elimistä. Tällaisia ei kuitenkaan ole luuloista huolimatta löytynyt, vaan tällaiset uskomukset ovat aiheuttaneet enemmän tai vähemmän vakavia terveysriskejä näiden uskomusten uhreille. Koulujemme oppikirjat kuitenkin jatkavat tällaisten uskomusten ruokkimista, koska evoluutio-oppi tarvitsee tällaista luulottelua tuekseen.

Myytti 1.3 - umpilisäke on turha jäänne: kumottu. Tutkimukset ovat osoittaneet että umpilisäke on elintärkeä ihmiselle vauvaiässä ja tuoreet tutkimukset osoittavat lisäksi, että umpilisäkkeestä on elintärkeää hyötyä ihmiselle myös aikuisiällä siten, että se voi pelastaa ihmisen hengen suolistosairaudesta toipumisessa. Olisi aika lopettaa tällaisten haitallisten uskomusten opettaminen koulujemme biologian kirjoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.