sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Myytti 1.4 ihmisellä vilkkuluomi


Mikä on saanut jotkut tutkijat kuvittelemaan että meillä ihmisillä olisi vilkkuluomi niinkuin esimerkiksi matelijoilla? Oppikirjoissa kuvataan ihmisen silmän osa, joka on nimetty vilkkuluomeksi. Eläimillä vilkkuluomi toimii ikäänkuin kolmantena luomena, jonka tehtävä on suojata ja puhdistaa silmää. Onko ihmisillä todellakin jäänne tällaisesta vilkkuluomesta niinkuin oppikirjat ja wikipediankin artikkeli väittävät?

Mikko Tuuliranta kirjoittaa Koulubiologian analyysi - evoluutio-opetus puntarissa kirjassaan sivulla 158 näin: "Silmän vilkkuluomen jäänne: Ihmissilmän sisäkulma on matala verrattuna ulkokulmaan, koska siinä sijaitsee plica semilunaris-niminen elastinen ja poimuttunut limakalvorakenne, jota asiaa tuntemattomat darwinistit nimittävät eläinten vikkuluomen jäänteeksi. Plica semilunaris ei eloonjäämisen kannalta liene välttämätön, mutta silti hyvä olemassa: Siihen purkaantuu kyynelkanava, jonka kautta kyynelneste pääsee kostuttamaan koko silmän tippumatta heti pois. Plican ulkopinta erittää ainutlaatuista limaa, joka on kyynelnesteen yksi komponentti. Plica on tahmea; kyynelnesteen sekä silmämunan ja silmäluomien liikkeiden yhteisvaikutuksesta silmään päässyt pöly kerääntyy tahmeaksi möhkäleeksi silmän sisäkulmaan, josta se on helppo pyyhkäistä pois. Ilman sitä ihminen todennäköisesti sokeutuisi pölymyrskyssä. Plica sallii silmämunan suuren liikkuvuuden ja sitä kautta laajan näkökentän ilman tarvetta kääntää päätä. Plica semilunaris ei ole homologinen eläinten silmän vilkkuluomen kanssa eikä ole surkastuma."

Myytti 1.4 ihmisellä vilkkuluomi - kumottu. Kyseessä yksinkertaisesti ei ole eläinkunnasta tuttu vilkkuluomi, vaan täysin erilainen rakenne, jolla on eri toiminnnot. Kyseessä ei ole edes homologia eli samankaltaisuus, vaan kyse on puhtaasti nimeämisestä, joka perustuu tietämättömyyteen ja myös tarkoitukselliseen vihjailuun elimen alkuperään surkastuneena eläimen vilkkuluomena. Tarkempi tarkastelu osoittaa ihmisen Plica semilunaris limakalvorakenteen olevan täysin erilainen elin kuin eläinten vilkkuluomi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.